Miehen sterilisaatio

15.10.06

Tyttöystävän haastattelu

Lupasin taannoin haastatella tyttöystävääni. Aikaa ehti hieman vierähtää, mutta nyt se tuli tehtyä.

Kumman idea sterilointi oli?

En oikein kyllä muista. Muistan vaan sen, että hyvin alkuvaiheessa suhdetta kysyit minulta, että haluanko lapsia. Tietämättä sinun ajatuksistasi sanoin, että minusta täällä on jo liikaa porukkaa eikä minulla ole halua siihen suuntaan.

Mitä mieltä olet blogista?

Olen yllättynyt siitä, että et ole omaan tyyliisi provosoinut ihmisiä.

Mitä mieltä olet blogin saamista kommenteista?

Yllättävän asiallista, odotin pahempaa. Lähinnä voin joillekin epäilijöille sanoa, että eihän kyseessä olisi eettinen valinta, jos sitä ei olisi valmis tekemään loppuiäkseen siitä huolimatta, että voi tulla kaikenlaisia mielihaluja matkan varrella ja että siitä voi joutua jossain vaiheessa kärsimäänkin.

Eikö sitten pelota, että vauvakuume joskus iskee?

Tottakai se vähän hirvittää. Olisi varmasti hirvittävän raskasta, jos ehdottomasti haluaisi lapsia, mutta ei voisi niitä saada. On kuitenkin eri asia olla perustellusti ja päättämällä päättänyt jotakin ja sitten selvitä omien ristiriitaisten tarpeiden välillä.

Onko jo ollut ristiriiitaisia tuntemuksia?

Ei ole ollut. Todennäköisyys on tietysti sen puolella, että jossain vaiheessa tulee sen suhteen rankka vaihe.

Onko seksielämä pysynyt ennallaan?

Kyllä se onpi.

Oliko kiva lopettaa oma ehkäisy?

No jaa. Ihan mielenkiintoista, nähdä minkä verran hormonaalinen ehkäisy on minulla vaikuttanut mielentiloihin ja kehoon. Vähemmän sillä on ollut vaikutuksia ainakin minun kohdallani kuin mitä monesti pelotellaan. Nyt sen loputtua huomaa, että seksuaaliset halut ovat kasvaneet hieman, mutta eivät häiritsevästi. Se nyt voi olla ihan sitäkin, että naisella halut ylipäänsä tapaavat lisääntyä keskimäärin noin 35 ikävuoteen asti.

Kuinka tällainen sopii uskonnolliseen vakaumukseesi?

Sisäistä keskustelua asiasta olen joutunut käymään. Mutta kuten eräs ihan fiksu mies kerran totesi, niin "Maa on jo täytetty." Olen tästä kuitenkin tilivelvollinen vain yläkertaan päin.

Voisitko harkita lapsen adoptoimista?

Kyllä, mutta sitä asiaa parempi katsoa joskus kymmenen vuoden päästä. Adoptioon tulevilla lapsilla voi olla todella rankka tausta ja paljon ongelmia, enkä tiedä, olenko niin vahva, että voisin lähteä sellaisesta lapsesta huolehtimaan.

Oletko sitten sitä mieltä, että biologisesta jälkeläisestä olisi vähemmän huolta?

Ei näillä geeneillä...

Todennäköisyyksistähän tässä vain puhutaan, mutta biologisesta lapsestaan tietäisi suht' varmasti, ettei sitä ole hakattu tai pahasti laiminlyöty.

Adoptio tuntuu riskialttiilta. Täytyy kuitenkin myöntää, että ei se nyt niin kauheasti ole mielessä pyörinyt. Voisin joka tapauksessa kuvitella eläväni ihan hyvin ilman lapsia.

Oletko harkinnut itsesi steriloimista?

Olen joskus puolitosissani miettinyt, olisiko se varmuuden vuoksi parasta, niin ei tulisi vauvakuumeen iskiessä kiusausta vaihtaa miestä. Mutta katsotaan sitä siinä vaiheessa, kun voin ikäni puolesta saada sterilisaation.

Mitä haluaisit sanoa sterilisaatiota harkitseville miehille tai naisille?

Korkeintaan sen voisin sanoa, että ei pidä mennä mukaan siihen, että välttämättömyyksistä tai omista puutteista tehdään hyve. Pitää olla älyllisesti rehellinen. Jos on sitä mieltä, että näissä väestönkasvun olosuhteissa on jollain lailla ongelmallista itse lisääntyä, mutta siitä huolimatta tekee lapsia, niin sen takia ei pidä ryhtyä näkemään lasten tekemistä eettisesti ongelmattomana asiana. Omaa eettistä periaatettaan ei pidä ruveta kieltämään, vaikka jostain syystä päätyisikin toimimaan sitä vastaan.

Sterilisaation hankkimiseen sinänsä en ota kantaa. En lähtisi kenellekään sanomaan, että tee tai älä tee.

Haluatko kysyä jotain minulta?

Hmmm... [myhäilee ilkeän näköisesti] Pidätkö suomalaisuuden säilyttämistä maan päällä jonakin arvona sinänsä?

On se arvo. Tärkeämpää tosin on, että savolaisuus säilyy. En kuitenkaan näe suomalaisuuden (tai savolaisuuden) olevan uhattuna. Suomalaisia on kuutisen miljoonaa (kun ulkomailla asuvat lasketaan mukaan) eikä meitä ole koskaan ollut näin paljon. Ja siitä aimo osa on savolaisten ansiota. Mielestäni miljoonaluokan kansakunnilla ei ole mitään hätää.

Kiitokset haastattelusta.

Kiitos itsellesi.

0 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home