Miehen sterilisaatio

11.10.04

Steriloidako mies vai nainen?

Miehen ja naisen sterilisaatiossa on luonnollisestikin joitakin eroja. Se, kumman tai kumpien steriloiminen on kannattavampaa, riippuu tilanteesta.

Yhteiskunnalliselta kannalta naisen sterilisaatio on parempi ratkaisu. Sitä on peruuttamattomampi, eli mahdollisen mielenmuutoksen takia ei sorru tekemään lapsia. Mies voi myös pakastuttaa spermaansa ja jatkaa jälkeläisiä sitä kautta. Miesten sterilisointi ei myöskään ole samanlainen este väestönkasvulle, koska hedelmöityksen voi periaatteessa (ja käytännössäkin) tehdä toinen mies. Syntyvyys on enemmän naisista kuin miehistä kiinni.

Sterilisaatiota harkitsevan parin kannalta miehen steriloiminen voi usein olla kuitenkin parempi vaihtoehto. Ja jos kyseessä on heteropari, joista kumpikaan ei lapsia aio tehdä, niin se on yhteiskunnallisestikin aivan sama, kumpi steriloidaan,

Miehen sterilisaatio on yksinkertaisempi operaatio kuin naisen vastaava, ja se onnistuu poliklinikalla. Mistään kovin suuresta operaatiosta ei naisenkaan steriloinnissa tosin ole kyse, vaikka se sairaalahoitoa vaatiikin.

Miehen sterilointi on myös helpompi perua, joskin siihen ei kannata luottaa. Vain noin puolella hedelmällisyys palautuu leikkauksen jälkeen (prosentti on suurinpiirtein sama naisilla, mutta operaatio on suurempi). Ja mies voi tallettaa spermaansa pankkiin (korkoa se ei kasva), jolloin mahdollisuus saada jälkeläisiä säilyy.

Miehen sterilisaatio on myös varmempi kuin naisen, vaikka ehkäisyn pettäminen on molemmissa hyvin harvinaista. Naisten sterilisaatioista noin 0,4% pettää, miesten vastaavista 0,15% (yli vuoden jälkeen toimenpiteestä enää 0,04%).

Minun ja tyttöystäväni tapauksessa valinta oli helppo: minä olen vanhempi kuin tyttöystäväni ja siksi saan sterilisaation aiemmin. Tyttöystäväni joutuu odottamaan 30 vuoden rikkoutumista vielä useamman vuoden.

Naisten sterilisaatio on Suomessa kuitenkin huomattavasti yleisempää kuin miesten. Perhesuunnittelun kotisivut, joilta olen ottanut luvut tähän kirjoitukseen, sanoo naisten osuudeksi yli 90%. Syynä saattaa olla esimerkiksi se, että siinä missä nainen vaihdevuosien lähestyessä tietää hedelmällisyyden joka tapauksessa olevan katoavaista, miehelle uuden nuoren kumppanin hankkiminen ja sitä kautta lasten tekeminen on periaatteessa mahdollista vielä vanhoillakin päivillä. Miesten sterilisoiminen on kuitenkin nopeasti lisääntymässä. Sehän saattaa kohta olla jopa trendikästä.

2 Comments:

 • At 20/10/04 15:18, Blogger Veloena said…

  Luultavasti kyse miesten ja naisten eroissa on toisinaan myös kyse siitä, että ehkäisy (samoin kuin lasten hankkiminen) nyt mielletään naisten jutuksi. Kuinka monta kertaa minulle onkaan sanottu, että kyllä sinä vielä... mutta puolisolleni ei.
  Tavallaan loogista: nainenhan sitä raskaaksi tulee, ja jos ero tulee, nainenhan lapsista yleensä huolehtii.
  Mutta silti.
  Eivät kaikki naiset halua lapsia. Onneksi.

   
 • At 24/7/13 05:28, Anonymous Anonyymi said…

  Mä en kyllä koskaan hanki lapsia ja jos saisin päättää nii sterilisoisin itteni vaikka heti, ikää on 18 vuotta ja tiiän et mitä siitä ajatellaan "oot vielä niin nuori ja mieles varmasti muuttuu" ei todellakaan muutu ja oon 100% varma ja syitä on paljon joita en jaksa nyt listaa

   

Lähetä kommentti

<< Home