Miehen sterilisaatio

17.6.06

Uusi ehkäisymenetelmä?

Lisäkivesten geenitutkimuksella on kuulemma päästy lähemmäksi uutta miehille suunnattua ehkäisymenetelmää. Aihetta on väitöskirjassaan tutkinut LL Jenni Jalkanen.

Turun yliopiston tiedotteessa sanotaan, että nykyisin miehille suunnattujen ehkäisymenetelmien valikoima on puutteellinen, sillä tarjolla on vain kondomi tai sterilisaatio. Hormonaalinen ehkäisy on työn alla. Lisäkiveksessä tapahtuvaan siittiöiden kypsentymiseen vaikuttamalla voitaisiin kuitenkin kehittää uusi ehkäisymenetelmä, jossa siittiöiden tuotanto ja hormonitoiminta pysyisivät normaaleina, mutta siittiöt olisivat kyvyttömiä hedelmöittämään munasolun. Oletettavasti ehkäisyteho alkaisi ja loppuisi suhteellisen nopeasti, ja sivuvaikutustenkin oletetaan olevan vähäisiä.

Ohessa vielä lainaus tiedotteesta, jossa kerrotaan tarkemmin, mistä ehkäisymenetelmässä ja Jalkasen tutkimuksessa on kysymys:

Jalkasen tutkimuksessa löydettiin 13 uutta geeniä, jotka ilmentyvät yksinomaan hiiren lisäkiveksessä. Kuudelle näistä geeneistä löysimme vastingeenin ihmisen lisäkiveksestä. Geenien ja niiden tuottamien proteiinien rakenteen perusteella pystyimme päättelemään geenien oletettavan tehtävän lisäkiveksessä. Yksi geeneistä, Crisp4, kiinnittyy mahdollisesti siittiön pintaan lisäkiveksen tiehyessä ja osallistuu siittiön sulautumiseen munasoluun. Kuusi geeneistä on proteaasi-inhibiittoreita, joiden oletetaan osallistuvan siittiön pintaproteiinien muokkaamiseen ja siten siittiön kypsymiseen. Lisäksi löydettiin mm. lisäkiveksen puolustusjärjestelmään osallistuvia geenejä, joiden tehtävänä on suojella siittiöitä tulehduksilta.


Minä en tuosta paljon ymmärtänyt. Enhän ole aiemmin edes tiennyt, että joitain lisäkiveksiä edes on olemassa.

Itseäni ei kuitenkaan harmita, että tuollainen menetelmä on mahdollisesti tulossa. Sterilisaatio sopii minulle oikein hyvin, koska tarvetta hedelmällisyyden palauttamiseen tulevaisuudessa ei ole.

0 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home